A A A K K K
людям з порушенням зору
Управління освіти Дубенської міської ради

Звернення Рівненської обласної ради до батьків учнів закладів освіти області

Дата: 11.01.2023 12:38
Кількість переглядів: 8

Шановні батьки

 

Процес становлення й життєдіяльності суспільства та особистості значною мірою залежить від духовно-морального виховання молодих громадян України.

Духовно-моральне виховання – це  процес засвоєння традиційних для українського народу духовно-моральних цінностей і послуговування ними у своїй поведінці та життєдіяльності. У значній мірі таке виховання здійснюється через викладання предметів духовно-морального спрямування, які є дисциплінами навчально-виховного й етико-культурологічного характеру, що формують систему духовних і моральних  цінностей особистості. Викладання таких предметів як факультативних предметів за вибором здійснюється в Україні у державних і комунальних закладах освіти усіх областей з перших років незалежності нашої держави.

Водночас розвитку духовно-морального виховання молодого покоління в Україні перешкоджає штучно нав’язаний розрив між вірою та знаннями, а також низький рівень духовності й моральності, милосердя та гідності у суспільстві. Аналіз сучасної соціокультурної ситуації в Україні засвідчує, що негативні тенденції та явища серед дітей і молоді посилюються, а однією з помітних та негативних рис українського суспільства є глибока духовно-моральна криза, моральний релятивізм, наслідками яких стає корупція, криза інституту сім’ї, алкоголізм, злочинність, наркоманія, СНІД, ігроманія, тютюнопаління, лихослів’я, рання підліткова вагітність тощо. Ці вияви аморальності притаманні молоді України, про що свідчать численні випадки підліткової жорстокості та залучення підлітків до суїцидальних груп.

Зазначене зумовлює необхідність вироблення системних і комплексних відповідей на вказані негативні тенденції, зокрема надання першочергової уваги духовно-моральному вихованню, у тому числі шляхом подальшого впровадження та вдосконалення викладання відповідних предметів, організації духовно-морального виховання дітей, підлітків та молоді.

Зважаючи на це, обласною радою ухвалене рішення щодо запровадження викладання вказаних предметів в усіх комунальних закладах освіти нашої області. Разом з тим наголошуємо, що йдеться про курси за вибором, і діти вивчатимуть їх лише у тому випадку, якщо на це є добра воля їхніх батьків. З іншого боку, реальне запровадження викладання таких предметів у конкретних закладах освіти, де навчаються Ваші діти, у значній мірі залежить не лише від рішення обласної ради, але і від Вашої активної позиції у цьому питанні.

З огляду на викладене ми, депутати обласної ради, звертаємося до Вас, шановні батьки, підтримати запровадження викладання вказаних предметів у закладах освіти нашої області з метою належного духовного і морального виховання дітей.

Схвалено

Рішення Рівненської обласної ради

від 23 грудня 2022 року

№ 624


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень